Uddas dagbok

Uddas dagbok

2018-10-29

Dagbok 2010Posted by Lars-Göran Linde 2018-10-29 12:42:14
Utställning, höst och installning!
I början av månaden så var det utställning nere i ridhuset, och jag hade anmält tre hästar dit Uddas Manito, Celine Dion och Hilde. Celine och Hilde anmälde jag för att medryttarna skulle få lite extra träning på att visa vid hand. Anmälde även tjejerna till visningsklassen!
Jag bestämde att ta med Manito utan Paljett som stöd, vilket visade sig vara lyckat. Han skötte sig exemplariskt och fick 98888, vilket räckte ända tills final!
Även gamla Celine fick 98887, och även hon kom till finalen.
Tjockisen Hilde fick ihop 37p 88777. Det var första gången som Veronica visade en stor häst, tufft och nyttigt.
I visningsklassen så segrade Linn med Celine 2a blev Linnea (som visade sin shetlandsponny) och på delad fjärde plats kom Veronica med Hilde. Alla tjejerna är upplärda och tränade hos mig, så himla kul att det gick så bra för dom!

Den 15onde oktober blev det installning även för Celine och Hilde. Och i lördags så fick även Kaifa o Linjett komma in o sova, det e mysigt när man går ut och nattfodrar och hör hur de tuggar sitt hö! Både Kaifa o Linjett har växt rejält sedan premieringen, och Kaifa är minsann inte så liten längre. Även om hon inte blir ett sort sto, så bör hon ändå bli strax över 140! Linjett har växt i kostymen lite och är inte lika gänglig längre, hon är redan en bit över 140......
Manito är helt avvand och går numera ihop med Jahve! det e så otroligt skönt att det fungerar att ha dom ihop, Jahve älskar in nya lilla kompis och har inte nafsat efter Manito en enda gång!
Jag har känt tydliga sparkar i alla tre stona! Några av fölen som väntas i Mars o April kommer att vara tillsalu.......


180930

Dagbok 2010Posted by Lars-Göran Linde 2018-09-30 18:56:50
Glömde ju skriva att jag var på hingstpremieringen i Skövde också.
Efter 7 sorger o 8 bedrövelser så kom jag i väg. Då det planerade sällskapet inte kunde följa med, så fick jag sällskap av Therese(Eclipzes matte) och hennes goa dotter. Givetvis så pajade min bil kvällen innan, så det fick bli svärmors lila bil. Tre pers, med övernattnings väskor, massor av lotteri priser, samt en tur inom Ullared.......

Jag hade lovat att vara funktionär, både på lördagen och söndagen (utom de tider när jag skulle visa häst)
Det var väldigt intressant att va ringmaster, och få se alla hästarna "på marken"
Alla hingstarna visades i fint skick. Tyvärr var många inkorrekta i benen (vilket visade sig i bedömningen) Helt rätt med 5 och 6or på benen på en del av individerna, dom kommer säkert bli fantastiska allround hästar.
På söndagen fick jag lite tid över och kunde titta lite på treårstesteen. Tyvärr var många hästar ganska oförberedda? Det klatchades "vilt" med piskor, ropades och skakades i avspärrningarna, så det kändes mer som att hästarna skrämdes över än att de hoppade av glädje, himla tråkigt
Här måste jag ge en stor eloge till Uddas Jenkas ägare! Hon släppte henne, sa galopp och hon galopperade och hoppade med spetsade öron! Jenka e ju en STOR treåring och hade lite svårt att få plats mellan hinderna, men hoppade med fin teknik, lugnt och metodiskt! Så himla kul att se henne. Välbenad och rörlig!
Längtar redan till nästa års hingstpremiering och riksutställning. då kommer jag att ha ett par stycken med upp, om allt går som det ska!2018/09/24

Dagbok 2010Posted by Lars-Göran Linde 2018-09-24 09:58:42
Tre månader till julafton!!!!
I mitten av augusti så kom äntligen regnet!, och gräset fick en rejäl sprutt.
Paljett går kvar hemmavid, och får hö och krafft, Jahve får också hö, men de andra får inget extra tillägg!
Celine rids 4-5 dagar i veckan av Linn, och även Hilde är igång lite med sin medryttare Veronica, Av olika anledningar så har Hilde stått ett tag, och hon har blivit en tjockis!
Paljett körs regelbundet, och en och annan ridtur också.
Förra helgen så var det premiering i Gånarp, och jag hade anmält 4 hästar dit.
Uddas Manito 88777=37 p, men kan man inte skritta el trava, så blir det å, men han skötte sig kanon bra.
Paljett blev A premierad på 120 avkomme poäng, och visades av Linn, som fick Young handler Award rosett!
Uddas Linjett fick 87888=39p, hon är verkligen i växtfas och liknar mest en älgkalv.....
Uddas Kaifa aka kötbullen fick 88789=40 p. Hon har jag nog fått för mina synder, jisses som hon betedde sig. Stegrade och tittade på allt!
Hade fantastisk hjälp av Linn, Helena, Åsa och Joakim, utan deras hjälp så hade det inte fungerat att ha 4 hästar med!

2018-08-07

Dagbok 2010Posted by Lars-Göran Linde 2018-08-07 15:56:26
Sparlåga
Just nu går allting på sparlåga med hästarna, det är så kopiöst varmt att man knappt orkar någonting. bara att köra vatten har nästan varit ett heltidsprojekt. Hästarna har varit utspridda på flera ställen den senaste tiden.
Jag hade tur och "trillade över" en hage som inte varit betad på flera år, så där har kaifa o Linjett kunnat gå i nästan 6v. Vilket har varit himla bra i denna extrem torka!
Alla hästarna är nu hemma och får halm/hö och krafft med extra protein i. Betet är som sagt helt avbränt och det finns absolut ingenting att äta. Paljett har fått krafft med extra protein ett bra tag, då hon började att tappa i hullet, den senaste tiden har det kompletterats med halm och lite hö, hon mjölkar ju riktigt bra och är ju dräktig igen.
Celine och Hilde har verkligen klarat sig på ingenting och har inte ätit halm förrän senaste veckan, nu har jag släppt in ungstona till dom, så nu får dom även lite gräsfröhalm som stödfoder.
Jahve har tillbringat senste tiden på fribetäckning tillsammans med Camira e Hajums Tullman. Han har varit en riktig gentleman och verkligen njutit av sitt sällskap!
Nu har Camira åkt hem, och hennes dotter Bindi R e Temperament går här och ska betäckas med Hector. Bindi är tre år, och visades på prem den 28/7 och fick 88788, hon är även anmäld till riksutställningen i sept!
Jag ska anmäla Linjett, Kaifa Manito och Paljett till sommarpremieringen i Gånarp.
Det mesta av halmen är inne, behöver ca 100 småbalar till... Min foderleverantör kunde inte leverera så mkt ensilage som jag brukar köpa, men han har lyckats få tag på ett superfint parti med gräsfrö halm, som kommer att räcka större delen av vintern! Förhoppningsvis kommer även 6 storbalar med hö från Holland (det är kontrollerat o analyserat)
Vinterfodringen kommer att bli superlång, då man börjat redan i Juli....

veckan innan midsommar så fick min far en hjärtinfarkt, blev opererad (ballongsprängning) och han mår riktigt bra 8även om han anstränger sig mer än han borde..........)
Vågar man önska REGN??? Jag har lovat att inte klaga på kyla och snö på hela vintern, de senaste veckorna har vi haft 30 grader och en bit över det också. Jag mår verkligen jätte dåligt av värmen, och vill helst bara hitta skugga.
Jag var även på SM, med mi kompis Joakim och det var en riktigt trevlig tillställning, med många fina hästar och en massa goa vänner, vi njöt av varje dag. beudrar verkligen alla ekipage som deltog och orkade genomföra tävlingarna i den värmen!

Kram

2018-06-05

Dagbok 2010Posted by Lars-Göran Linde 2018-06-05 21:46:37

Jisses va tiden går, sorry att det inte varit någon uppdatering.

Uddas Manito växer så det knakar, och har kommit in i trotsåldern.... Men han e så himla trevlig och nyfiken, med ett riktigt bra temperament!!

Har ju haft Temperament227, Uddas Hector 309 och Uddas Jahve 319 tillgängliga på station, och det har verkligen varit ett botten år i år! Tre hingstar har betäckt fyra ston..........

Celine e dr med Temperament

Hilde e dr med Jahve

Paljett e dr med Hector

Tezz e dr med Hector

Ytterligare ett el två ston ska ev komma. Både Temperament och Hector har åkt hem till Vicki o Cilla igen. Men e det fler som vill använda dom så kommer dom hit igen. Allt rullar på i en väldig fart. Den största nyheten är väl att Hilde kommer att stanna kvar här på gården.

Hilde har ju sin duktiga medryttare, som ska bli fodervärd till henne, för att testa på hur det är att ha häst. Hon kommer dock att stå kvar i stallet, men ett bra sätt för en ny fjordingfrälst att testa. Celine rids ganska mycket av L, och hon har en riktigt bra kondis nu! Paljett o far e ute på tur flera gånger i veckan.

Jahve ska igång igen i körningen så att han kan komma i vagn och komma ut i stora världen!

Det är torrt verkligen TORRT!!. 30 mm nederbörd sen 1a Mars, betet är avbränt. Men värst är det för heltidsbönderna, säden torkar ihop och blir helt usel. Grässkörden blev mindre än hälften. Någon har tom slagit rågen för att få lite extra foder i vinter! Har nog aldrig varit med om en så kraftig torka så tidigt på året. De senaste veckorna har legat på 30 grader.2018-04-25

Dagbok 2010Posted by Lars-Göran Linde 2018-04-25 23:01:53

Han är döpt!
Uddas Manito heter han! En nyfiken och trevlig kille som är full av bus, han går fin i lina och är himla duktig när han får vara själv i stallet. Paljett har körts några småturer och det går bra, trots att Manito står i stallet o gnäggar!

Celine har varit brunstig och är betäckt med Temperament!
Hilde e Io u Sevi ue Seger har kommit hit, även hon har varit brunstig och är betäckt med Jahve!

I morgon kommer det hit ett sto som ska betäckas med Hector, och så väntas Paljett att komma i brunst i helgen och även hon ska betäckas med Hector. Bra om även de kan följas åt.
Hector har varit med Victoria på sin första "blåbärstävling" och det va plättlätt tyckte han!
Virrpottan Kaifa (allt e farligt...) och Linjett är släppta på sommarbete, sedan en vecka tillbaks.
Även Celine o Hilde är ute dygnet runt, men går bara på gräs någon timma om dagen.
Cello sköter sig riktigt bra i nya hemmet, och han rids ca 4 ggr i veckan, samt att de även tränar för tränare regelbundet! Härligt!!
Celine hålls igång av duktiga L, och även Hilde e ute på lite småturer både med L och nya tjejen V, samt L´s mamma!2018-04-02

Dagbok 2010Posted by Lars-Göran Linde 2018-04-02 12:21:16
Cello är såld, och flyttar till nya hemmet idag! Det känns jättebra att han får en alldeles egen familj! Han åker om en timma.
Alltså får jag bara 4 egna hästar i stallet (Celine, Jahve, Kaifa o Linjett) Paljett o <Temperament e ju inte mina. Jag TRODDE det skulle va 4 egna några dagar, men igår så fölade Paljett och fick en högrest elegant hingstunge! Uddas lille M.
Det var hennes 7e föl, och allt gick enl regelboken. Alla de andra är födda mellan 22.30 och 23.45, men i år så blev det mellan 19-21! Fader är vackre Eclipze och lille M är hans första avkomma!

2018-03-27

Dagbok 2010Posted by Lars-Göran Linde 2018-03-27 15:16:28

Oj va tiden går.

Vi är inne i påskveckan och snön faller! Ja vintern kom sent och våren kommer ännu senare.

Celine går flera dagar i veckan med sin medryttare, inte kan man tro att Celine snart e 20 år, så full av energi som hon är! Tyvärr så är hon nog inte dräktig då hon smalnat av och verkar intresserad av killar!

Paljett har bara 1,5 vecka kvar nu och e bara ute på lite småturer med vagnen. Cello går från klarhet till klarhet, rids ett par dagar i veckan av en ny stalltjej eller av mamma till andra medryttaren. Har ett par (pappa/dotter) som varit och provridit honom och det verkade väldigt lovande, de skulle fundera ett par dagar....... Cello har även varit med på löshoppningen och jisses vilka positiva kommentarer han fick av domare/tränare H. -Detta e inte möjligt, en fjording ska inte kunna hoppa med sådan teknik, han är exellent mm!!!

Jahve har varit med på tömkörningstillfällena vi haft i ridhuset, och i söndags drog han skaklar för första gången!!

Uddas Hector blev tillsalu pga personliga skäl hos nya matte E, så han har jag köpt tillbaks och sålt till världens bästa Viktoria! Och de e redan på gång ut mot någon enklare tävling! För att Vicki skulle få plats i stallet så fick "the one and only" Temperrament komma till mig!!

Så Uddas Jahve 319 och Temperament 227 är stationerade hos mig. Uddas Hector 309 kommer att åka lite mellan oss, men bokas enl överenskommelse!Next »